Preview notice

Notice: This site is an early preview and may include errors or omissions. Verify against official sources and do not rely on this site alone when making decisions.

Notice: This site is an early preview and may include errors or omissions. Verify against official sources and do not rely on this site alone when making decisions.

Protest Room logoProtest Room
Appendix
  • Rules Explorer
  • Case Book
  • Prescriptions
  • Q&A
  • Guides
Navigation menu
  • Rules Explorer
  • Case Book
  • Prescriptions
  • Q&A
  • Guides
  1. Home/
  2. Cases/
  3. Case case-97

© 2026 Protest Room

Sources & AttributionPrivacy statement
← Back to all cases

World Sailing Official Case Book

Case 97

The use of a jockey pole attached to a spinnaker guy is permitted.

GBR 2000/2

Question

Is the use of a jockey pole (a pole that exerts outward pressure on the line that controls the fore and aft position of a spinnaker pole) permitted under rule 55.3?

Answer

Yes. When a spinnaker pole is set, the line that controls the fore and aft position of that pole is a guy, not a sheet. A jockey pole putting outward pressure on a guy is therefore not a ‘device that exerts outward pressure on a sheet or clew of a sail’.

Related Rules

Rule 55.3: Sheeting Sails
← Previous: 96Next: 98 →